|Trouwen is een werkwoord

Op weg naar huis, wandelen als een vreemdeling in de vreze des Heren

(2016)

Trouwen is een werkwoord

Al jarenlang hebben we een passie dat huwelijken goed, stevig en duurzaam zijn. God heeft het huwelijk bedoeld om elkaar te helpen om een betere versie van zichzelf te worden zowel voor christenen als moslims. Deze trainingen zijn bedoeld voor stellen die hun huwelijk het waard vinden om in te investeren.

Daarom bieden we diverse trainingen aan. We bieden:

Programma

Tijdens de training gaan partners samen in gesprek over belangrijke relatiethema’s en vragen. Er komen onderwerpen aan bod zoals rolverdeling, communicatie, persoonlijkheid, omgaan met conflicten en romantiek. We bieden geen relatietherapie maar een huwelijksverdieping. We vinden het belangrijk dat iedereen blijft werken aan de relatie en reiken daarvoor handvatten aan. Daarbij ga je met elkaar of anderen in gesprek. Het is voor elk willekeurig echtpaar, moslims en christenen die zeggen ik wil onderhoud plegen aan het huwelijk. Een APK voor de relatie.

Wij zijn geen professionals die het allemaal geweldig hebben en de maatstaf geven. Wel zijn we ervaringsdeskundigen die 40 jaar meelopen en daardoor kennis en kunde en materiaal van anderen hebben verzameld. Wij zijn niet de expert die vertellen hoe het allemaal moet. Wij zijn de medeleerlingen die het misschien net iets eerder hebben geleerd dan de anderen die komen.

Op weg naar huis, wandelen als een vreemdeling in de vreze des Heren

(2016)

Op weg naar huis, wandelen als een vreemdeling in de vreze des Heren

(2016)

Huwelijksverdiepingsweekend

Elk jaar organiseren we een intercultureel en interreligieus huwelijksverdiepingsweekend voor christenen en moslims samen met onze moslimse vrienden in een hotel. Bedoeld voor mensen die hun relatie willen verdiepen.

Daarnaast zijn we ook beschikbaar om een huwelijksverdiepingsweekend of serie avonden aan te bieden in de plaatselijke kerk of gemeente.

We beginnen met een algemeen deel waarbij we een stukje onderwijs geven met interactie. We zijn altijd erg interactief en praktisch. Daarnaast geven we opdrachten en gespreksvragen mee die jullie als echtpaar samen moeten doen. Bijvoorbeeld een cadeautje kopen in de stad. Tijdens een weekend krijg je bij elke maaltijd opdrachten die jullie moeten doen: bij ontbijt, lunch, avondeten. Ieder stel eet afzonderlijk van andere stellen. Het mag teruggekoppeld worden naar ons maar hoeft niet. Als jullie er zelf maar mee aan de slag zijn gegaan. Kan zijn dat er een proces begint en jullie er nog lang niet mee klaar zijn. 

Jenny over het huwelijk

Bert en ik zijn het tegenovergestelde. Dus zelfs als je zo bent dan kun je 40 jaar getrouwd zijn. Je hoeft dus niet gelijk te zijn, je mag jezelf zijn. Je moet leren hoe ga je je naar elkaar verhoudt. Daarom is het huwelijk iets langdurig, omdat je een poos nodig hebt om dat te ontdekken en om dat te leren. Het is echt een leerproces, dat heb je niet na 5 jaar onder de knie. Ik snap soms niet hoe God ons bij elkaar gekregen en gehouden heeft. Dan zijn en denken we zo verschillend. Toch ben ik nog steeds gek op hem.

We hebben allebei onze zwakke punten, die er nog zijn natuurlijk. Daarin zijn we voor elkaar een goede leerschool geweest. Ik ben emotioneel een heel gevoelig mens. Ik heb van Bert geleerd met mijn hoofd te denken en daar beslissingen mee te nemen. Dingen kunnen heel dicht bij je hart komen, maar moet je leren loslaten.

Ter voorbereiding voor elke huwelijkscursus gaan we er eerst zelf doorheen, zodat we weten waar we over praten. Bij ons komen dan ook elke keer weer nieuwe dingen naar boven die we beleefd hebben, dingen die we moeten aanscherpen of waar we het belang van inzien.

Op weg naar huis, wandelen als een vreemdeling in de vreze des Heren

(2016)

Op weg naar huis, wandelen als een vreemdeling in de vreze des Heren

(2016)

Bert over het huwelijk

Wij hebben het altijd heel belangrijk gevonden om ook te investeren in onze relatie. Tijd voor elkaar te maken, tijd in elkaar te investeren, elkaar beter leren kennen. Dat je het fijn vind om bij elkaar te zijn, elkaar aanvult. Met elkaars kracht rekening houdt, je elkaars zwakheden kent, maar daar geen misbruik van maakt. Dat je respect hebt voor elkaar en dat je elkaar in de waarde laat. Het fijn vindt om om bij elkaar te zijn. Ook toen de kinderen nog klein waren. Toen gingen we daar anders mee om, nu ze zijn uit huis. Als je er geen aandacht aan besteedt, dan gaat het niet vanzelfsprekend beter. Het gaat meestal vanzelfsprekend slechter.

We zijn er bewust van we dat we door God ook aan elkaar zijn gegeven. De volgorde is God op de eerste plaats, dan je gezin en dan je werk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet altijd heb gevolgd. God stond wel bovenaan, het gezin dat kwam niet altijd op de tweede plek, soms op de derde. Dan kwam het werken op de tweede plek. 

We zijn heel verschillend, Jenny en ik. Het is dus ook belangrijk om daarom te blijven investeren in die relatie. Het is een geschenk van God waar je dus ook aandacht en zorg aan moet besteden. Misschien ook wel omdat we alle twee uit gezinnen komen waar het anders gegaan is. Maar ook om je heen zie je vaak hoe het fout gaat of dat mensen niet optimaal genieten van wat het huwelijk te bieden heeft. Dus dan wil je daar zelf wel het goede voorbeeld geven. 

Testimonials

Rie en Lewalt Eland Deelnemers huwelijksverdiepingsweekend

Bert en Jenny hebben een ontwapenende stijl, waarin je je gezien en herkend weet. De voorbeelden waren altijd persoonlijk, maar nooit te zwaar op de hand. Cursusleiders die zichzelf kunnen relativeren zijn een echte zegen. Zeker in de goede mix tussen een lach en een traan, een Bijbelse vermaning en een arm om je heen. Met veel opdrachtjes die je uitvoerde met je partner én het huiswerk dat in het weekend moest worden uitgevoerd, werd het gelukkig ook echt een praktisch weekend. We realiseerden ons hoe kostbaar en kwetsbaar het huwelijk eigenlijk is, een prachtig cadeau.

Deelnemers huwelijksverdiepingsweekend Deelnemers huwelijksverdiepingsweekend

Wij hebben het als een goed, zinvol en mooi weekend ervaren. Het was opbouwend, verdiepend inspannend en ontspannend tegelijkertijd.

Deelnemer huwelijksverdiepingsweekend

We zouden elk jaar zo’n opfriscursus moeten krijgen, want ik heb er elke dag nog profijt van.

Deelnemers huwelijksverdiepingsweekend

We vonden het een heel mooi weekend, je kunt echt zien dat het huwelijk jullie hart heeft en jullie stralen ook echt uit dat het belangrijk is om daarin te investeren.

nl_NLNederlands