|FAQ (veel gestelde vragen)

Bruggenbouwer

Welke principes vormen de basis in het werk als bruggenbouwer?

Respect voor elkaars identiteit en geloofsopvattingen. We gaan er niet kwaad over spreken of gek over doen. Maar je kunt er vragen bij stellen op een respectvolle manier. Daarbij laat iedereen de ander in zijn of haar waarde. We zoek naar praktische manieren om te verbinden.

Welke rol speelt waarheid in interreligieuze dialoog?

Interreligieuze dialoog beoogt niet het toewerken naar één wereldreligie. Het is er niet op uit om de fundamentele verschillen tussen de verschillende religies te ontkennen of ontkrachten. Interreligieuze dialoog is niet een vorm van het promoten van religieus relativisme en pluralisme. We hoeven de waarheid niet de compromitteren om met mensen van een andere religie samen te kunnen werken.

Consultant

Kunnen we thema’s aandragen?

Dat kan. Bij serieuze thema’s graag minimaal 4 maanden van te voren. Daarbij geldt hoe eerder, hoe beter.

Voor welke andere thema’s kunnen we je om advies vragen?

Naast de thema’s die op deze site worden benoemd, heb ik ook ervaring in het spreken / onderwijs geven over: leiderschap en kerk zijn in grote steden. Daarnaast ben ik bereid om thematische Bijbelstudies te geven.

Spreker

We zoeken een voorganger om te spreken, waarover gaan de preken?

De preken hebben allemaal een praktische insteek. Naast de theorie wil ik het ook concreet maken zodat je handvatten krijgt om over na te denken. De preken gaan niet perse over de relatie tussen christenen en moslims.

Welke denominaties binnen kerken hebben de voorkeur?

Geen, ik spreek in alle soorten denominaties van kerken

Trainingen algemeen

Welke cursus is voor mij geschikt?

Kijk voor een overzicht van de verschillende trainingen op de pagina over trainingen.

Ik wil de training volgen maar woon/werk buiten Europa, mag dat?

Het kan. Je kunt nagenoeg alles gebruiken alleen zijn de voorbeelden die ik gebruik uit Europa. De cursussen zijn geschreven in de context van ons eigen werkterrein en dat is Europa.

Op welke moslims zijn de trainingen gericht?

De trainingen zijn gericht op moslims die leven in Europa. Het maakt niet zozeer uit waar ze vandaan komen. Het kunnen moslims zijn uit islamistische landen zoals Marokko, Turkije, Afghanistan en Iran.

Zijn er cursussen alleen voor christenen?

Ja, de cursussen Approaches to Islam, Sharing Lives with muslims en Engaging with muslims zijn gericht op christenen en hebben een christelijke basis.

Welke cursussen zijn geschikt voor moslims en christenen?

De twee cursussen die samen kunnen worden gevolgd zijn: The art and necessity of interfaith dialogue en Walking in wisdom from above. De cursussen van Sharing Lives zijn ook voor beide groepen alleen zijn deze niet samen te volgen. De cursus Sharing Lives, leven met christenen is gericht op moslims en beschikt over een basis vanuit de Koran.

Is er een cursus om als moslim meer te leren over christenen?

De cursussen gericht op moslims en beschikkend over een basis vanuit de Koran: Sharing Lives, leven met christenen The art and necessity of interfaith dialogue (in ontwikkeling) Walking in wisdom from above

Hoelang mag ik over de online cursus doen?

Er is geen tijdslimiet aan verbonden. Ik raad echter aan om niet langer dan twee weken tussen elke les te laten vallen in verband met het momentum.

Waarom zit er een prijsverschil tussen de cursussen?

Dit heeft te maken met de duur van de training. De trainingen van Sharing Lives zijn kortere trainingen rond de 20 uur, de andere trainingen zijn rond de 40 uur.

Hoelang van tevoren moet ik aangeven als ik wil dat je de training op locatie verzorgt?

Minimaal 6 maanden van te voren. Online is de cursus per direct beschikbaar.

Wanneer kan een online cursus beginnen?

Je kunt elk moment beginnen. Er is geen vast startmoment. Ook is er geen eindtijd waarin de cursus afgerond moet zijn. Ik raad echter aan om niet langer dan twee weken tussen elke les te laten vallen in verband met het momentum.

Hoeveel uur nemen de cursussen in beslag?

De cursussen nemen tussen de 12 en 40 uur in beslag.

Trainingen Sharing Lives

Waarom gaat het in de derde les pas over het andere geloof?

Het is van belang om eerst een andere bril aan te meten (eerste twee lessen). Dan kijk je op andere manier naar dezelfde dingen.

Hoe groot moet de groep minimaal zijn?

Tussen de 8-12 mensen.

Ik lees dat we naar een moskee / kerk gaan, wie organiseert dit?

De trainer.

Wat is de minimale groepsgrootte voor de training Sharing Lives voor trainers?

10 personen, mocht dit niet lukken dan is er de mogelijkheid de cursus individueel online te volgen.

Door wie kan de cursus gegeven worden?

De cursus kan geleid worden door een ervaren christelijke of islamitische leider die ervaring heeft in de omgang met beide geloven. De cursusleider heeft de training zelf doorlopen bij Sharing Lives.

Relatieverdieping: Trouwen is een werkwoord

Kunnen we jullie vragen om in onze gemeente een (pre)marriage training te geven?

Jazeker, we hebben een passie voor huwelijken. Gezien onze planning vragen wij om dit minimaal 6 maanden van te voren aan te melden.

Welke vormen van (pre)marriage training geven jullie?

We kunnen een serie van 4/5 avonden verzorgen maar ook een weekend op locatie. Daarbij kunnen de stellen op een locatie verblijven of de vrijdagavond, zaterdag en zondag naar de locatie komen.

Wat vragen jullie om de (pre)marriage training te geven?

We vragen geen vergoeding voor de uren. Wel een vergoeding voor de overnachting, onkosten en reiskosten. We verblijven niet bij mensen in huis omdat we ook rust nodig hebben.

Mijn relatie is goed. Waarom zou ik deelnemen aan een (pre)marriage training?

Juist als je relatie goed is willen we jullie helpen deze goed te houden. Trouwen is een werkwoord. We zijn geen professionals en kunnen geen ondersteuning bieden als jullie in een crisis verkeren. Wat we wel kunnen is jullie de tools geven om van een 7 een 7,5 te maken. Of leren hoe een 7 een 7 blijft. Ons aanbod is een onderhoudsbeurt, een APK voor de relatie.

Wat zijn de kosten van het huwelijksverdiepingsweekend?

€350 per stel (all-in). Dus alle maaltijden, het verblijf en de training. Dit zijn alleen de kosten die het hotel berekend voor het verblijf.

Kunnen de kinderen mee?

Nee, het is zonder kinderen. Zodat jullie de ruimte en tijd hebben om met elkaar in gesprek te gaan zonder afleiding.

Is deze training ook geschikt voor christenen en moslims?

We nodigen moslims en christenen uit. Het verdiepingsweekend doen we samen met onze moslimse vrienden. We bereiden het samen voor en spreken allemaal.

Moeten we gelovig zijn om deel te kunnen nemen?

Wij maken geen onderscheid, de partner kan ongelovig zijn. Belangrijk is om te weten: we passen het materiaal niet aan. Het heeft een christelijk grondslag. Als we het samen met moslims geven passen we het wel een beetje aan. Dan houden we rekening dat voor moslims en christenen acceptabel is.

Relatieverdieping: Mannenochtenden

Kunnen we jullie vragen om in onze gemeente deze training te geven?

Jazeker. Gezien onze planning vragen wij om dit minimaal 6 maanden van te voren aan te melden.

Wat zijn de kosten van deze training?

Ik vraag een vergoeding in onkosten en reiskosten en €200.

Voor wie is de training geschikt?

Het kan een groepje mannen zijn. Meestal is het een kerk of van een aantal keken samen die mij uitnodigen. Of kerk die mij uitnodigt en er andere mannen uit andere kerken erbij uitnodigt. Of een bestaande mannengroep in een kerk die sowieso al samen komen.

Hoe kan ik de mannenochtend promoten?

Wat ze meestal doen is de film Courageous laten zien tijdens een filmavond voor mannen. Tijdens de filmavond kun je dan intekenen op die mannenochtenden. Daarnaast zijn er flyers gemaakt in verleden en deze kunnen ze als voorbeeld worden gebruikt.

Wat is een goed tijdstip?

Mijn ervaring is dat de zaterdagochtend een geschikt moment is voor veel mannen. Als we rond 8 uur beginnen dan zijn we rond 10:00/10:30 weer klaar. Dan is de rest van de dag nog beschikbaar.

Is de training ook geschikt voor mannen die niet geloven?

Ik heb ook ochtenden gegeven aan mannen die geen christen waren maar hou er geen rekening mee. Alles wat ik zeg en doe spreek ik vanuit Gods woord en zo benader ik het ook.

Is er een bepaalde leeftijd aan gebonden?

Nee, leeftijd is niet belangrijk.

Wat is de minimale / maximale groepsgrootte?

De groep moet bestaan uit minimaal 10 mannen. Dit is nodig voor de interactie. Een groep van 15/25 mannen is ideaal. Er zit geen maximum aan het aantal mannen.

Ik heb geen relatie (meer) is dat een belemmering?

Nee, de opdrachten houden ook rekening met mannen zonder relatie of waarbij de relatie verbroken is.

Ik heb geen kinderen is dat een belemmering?

Nee, de training houdt rekening met mannen zonder kinderen.
nl_NLNederlands