Olie en reukwerk verblijden het hart, zo is de genegenheid van iemands vriend, vanwege de hartelijke raad. (Spreuken 27:9)

Dit vers onderstreept de waarde van vriendschap. Goede vrienden zijn schaars en kostbaar. Net zo kostbaar als heerlijke geurende zalfolie of een dure parfum. Ieder mens heeft vrienden nodig. Vrienden zijn mensen met wie je je diepste geheimen kunt delen zonder dat ze je veroordelen. Vrienden zijn mensen met wie je samen uitbundig kunt lachen en verschrikkelijk kunt huilen. Zowel mannen als vrouwen hebben vrienden nodig. Ik heb de indruk dat vrouwen over het algemeen meer vriendinnen hebben dan mannen vrienden. We spreken over hartsvriendinnen en boezemvrienden.  Hoe kostbaar als je een of meer van zulke mensen in je leven hebt. Hoe belangrijk ook wanneer je zelf zo’n vriend of vriendin voor iemand anders kunt zijn. 

Als gelovigen mogen we een diepe vertrouwensband hebben met God, en mogen we deel uitmaken van een gemeenschap van medegelovigen. Deze zijn belangrijk voor ons welzijn. Als je getrouwd bent kan je partner je beste vriend of vriendin zijn. Maar ook getrouwden hebben vrienden nodig.

Dit vers vergelijkt vriendschap met zalfolie en wierook. In Oosten van toen werd zalfolie op het lichaam gesmeerd en werd wierook op de kleren gedaan om een aangename geur te verspreiden.

Zowel de zalfolie als de wierook symboliseren iets aangenaams, iets fijns, iets waar je blij van wordt. Iets waardoor je wordt verkwikt, waar je van opknapt.  Net als olie en wierook je goed doet, doet vriendschap dat ook. Zoals parfum een aangename geur verspreid, zo zorgt een vriend voor innerlijke verkwikking.

Hoewel vriendschap op zichzelf al aangenaam is, en je van echte vriendschap gelukkig wordt, wordt in dit vers nog een toelichting bij de vriendschap gegeven, namelijk dat de vriendschap vooral zo kostbaar en aangenaam is vanwege de raad die je van een goede vriend krijgt. Deze tekst gaat ervan uit dat je van vrienden goede raad krijgt. Van het advies dat een vriend geeft wordt gezegd dat het net zo zoet en aangenaam voor de ziel als olie en reukwerk voor het hart; dat het goed en welgemeend is en dat het uit het hart komt.

Hoe kostbaar is het wanneer je bij belangrijke beslissingen in je leven, je advies kunt vragen aan een betrouwbare vriend of vriendin die je hart kent en die ook zijn of haar hart laat spreken. Hoe aangenaam is het wanneer een goede vriend of vriendin je een hart onder de riem steekt wanneer het even te zwaar voor je wordt. Hoe waardevol wanneer een vriend of vriendin je liefdevol wijst op je tekortkomingen of fouten die je gemaakt hebt. Je wordt er beter mens door. Hoe waardevol als je een vriend of vriendin hebt die je ook je vertrouwen in God kan versterken. David had zo’n vriend in Jonathan.

De uitwerking en effect van zalfolie en wierook op je hart (lichaam, uiterlijke mens) wordt vergeleken met de uitwerking van vriendschap  op je ziel (de innerlijke mens).  Zoals je een lekker geurtje nodig hebt om aangenaam te zijn voor anderen; zo is je vriend een lekker geurtje voor jou vanwege zijn goede adviezen.  Zoals olie en reukwerk je aangenamer maakt om mee om te gaan, maakt het advies van een vriend je aangenamer.  Vriendschap is als een kostbare parfum. Iets waar je zuinig op moet zijn; iets dat je moet koesteren.  Waarom niet vandaag een lekker geurtje kopen voor je hartsvriendin of boezemvriend met een kaartje waarop bovenstaande tekst staat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands