De woorden van de lasteraar zijn als lekkernijen; zij glijden immers af naar de schuilhoeken van het hart. (Spreuken 18:8)

Roddelen is een manier van communiceren die je in elke cultuur vindt. Ieder mens maakt er zich in meer of mindere mate schuldig aan. Ik betrap er mezelf geregeld op dat ik roddel.  Jij toch ook?  Bijvoorbeeld door informatie die iemand jou in vertrouwen verteld heeft, te delen met anderen. Of: je negatieve gedachten of je irritatie over iemand die er niet bij is, ventileren en hiervoor steun en erkenning zoeken bij de mensen met wie je in gesprek bent.

Wikipedia beschrijft het als volgt:

Roddel of achterklap is een uiting van een negatief, speculatief, suggestief, onthullend dan wel tendentieus bericht over iets of iemand – zonder dat degene(n) waar het over gaat dit zelf naar buiten hebben gebracht. Roddelen betreft dikwijls het ruchtbaar maken van desinformatie of iets negatiefs over iets of iemand.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen gemiddeld tussen de 52 en 76 minuten per dag roddelen.  Dat is een uur per dag!

Het bijzondere is dat de meeste mensen, als je het hen vraagt, zullen zeggen dat roddelen niet goed is. Ook zullen de meeste mensen die roddelen het niet fijn vinden dat er ook over hen geroddeld wordt. Toch maakt roddelen als sinds mensenheugenis deel uit van onze onderlinge communicatie. Waarom gebeurt het als zolang en zo vaak en bij zoveel mensen, als we eigenlijk wel weten dat het niet goed is? Daar werpt Salomo’s oneliner wel licht op:

De woorden van de lasteraar zijn als lekkernijen; zij glijden immers af naar de schuilhoeken van het hart.

Lasterwoorden smaken lekker. Ze gaan erin als zoete koek!

Het luisteren naar roddelpraat heeft blijkbaar iets aangenaams.   Wat is er zo aangenaam aan?  Het gaat over een ánder! Door iets negatiefs over de ander te horen, kom jij beter uit de verf. De ander wordt neergeduwd.  De reputatie van de ander wordt beschadigd. Het is aangenaam, want het verbind je met degene die de lasterpraat spreekt. Jullie worden twee handen op één buik.  Je bent partners tegenover de ander. Echter, een andere oneliner waarschuwt: “een lasteraar maakt scheiding tussen de  beste vrienden.” (Spreuken 16:28) Er kunnen vriendschappen door kapot gaan.

Er wordt hier niets gezegd over het tegen lasterpraat ingaan. Of ervan weglopen. Dit laatste lijkt nog niet zo eenvoudig. Lasterpraat wordt als een lekkernij voorgesteld.  Het zal je moeite kosten om daarvan weg te lopen.  Integendeel: je wil er meer van hebben. Het is zowat onweerstaanbaar lekker. Sommige onderzoekers wijzen erop dat roddelen verslavend kan zijn. Het zal om deze reden zijn dat Salomo ons aanspoort om niet om te gaan met een roddelaar. “Bij een roddelaar is je geheim niet veilig, laat je niet in met een loslippig mens.” (Spreuken 20:19)

De woorden van een lasteraar hebben een grote uitwerking, of liever: inwerking. Ze blijven ergens hangen, in een donker hoekje, waar het zich kan nestelen. Het is een deel van je gedachten geworden.  Het kan lang blijven hangen. Het is als een kras op je bril. Voortaan kijk je naar de ander over wie gelasterd werd, met andere ogen. Je mening over hem of haar is niet meer hetzelfde. Het heeft een schadelijk effect op je relatie met die ander. Dit hoeft niet per se tot ruzie te leiden, maar het kleurt wel je idee, je gedachten over die ander.  Ernstig dus. Zondig zelfs.  Het is een zondig trek in ons dat wij roddelen en luisteren naar roddels aangenaam vinden en het gulzig in ons opnemen.

Roddelen beschadigt echter niet alleen de reputatie van de ander, of je vriendschap met die ander, het brengt ook schade toe aan jezelf. Als jij over iemand roddelt die er niet bij is, wie zal jou dan vertrouwen dat jij niet over hen roddelt, wanneer zij er niet bij zijn. Je betrouwbaarheid staat op het spel. Ben je nog wel te vertrouwen met mijn geheimen?

Mag ik jou en mezelf een tip geven die ons kan helpen het roddelen af te leren? Laten we ons voornemen om dezelfde dag nog te bidden voor iedereen over wie we roddelen. Bidden en roddelen gaan niet lang samen.  Vroeg of laat zal één van beiden verdwijnen. Uiteraard hoop ik dat dit het roddelen is. Je moet dan wel op zoek naar een ander dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands