Consultant voor cross culturele en interreligieuze vraagstukken
Er zijn veel vooroordelen in de omgang met elkaar en dezen zijn in de geschiedenis verweven. Door over elkaar na te denken over hoe we de dialoog met elkaar aangaan, kunnen we met elkaar van gedachten wisselen.
Naast een Nederlands netwerk ben ik onderdeel van een Europees netwerk van christenen en moslims. We ontmoeten elkaar regelmatig zowel online als fysiek en dan delen we (levens)lessen en materiaal zodat anderen daar weer hun voordeel mee doen. Daarnaast verbind ik groepen mensen die vergelijkbaar werk doen binnen Europese landen. Zoals een team in plaats X in Italië dat vergelijkbaar werkt als in team Y in Hongarije. Door ze te verbinden weten ze van elkaars bestaan en kunnen ze elkaar helpen in hun bezigheden.
Daarbij kunnen er vraagstukken zijn als:
Dialoog tussen moslims en christenen: wat betekent het? Wat verstaan we eronder?
Toerusting: voor mensen die langere tijd met moslims gaan werken of wonen en daarin een verdieping zoeken.
Rondom het vasten: hoe ga ik om met moslims die vasten, kan ik wel of niet meedoen. onderbreken aan het einde van de dag, kan ik daar naartoe?
Bezoek van Moskeeën: kan ik zo een moskee bezoeken, wat doe ik dan als ik daar naar binnen ga, hoe ga ik ermee om?
Contact met moslims vanuit de bijbel: hoe kan ik vanuit de bijbel verbinding leggen met het leven van mijn moslimse vrienden. Welk bijbelboek is daar het meest geschikt voor?
Bekering van moslims die tot geloof in Jezus zijn gekomen: hoe vinden die een plek binnen onze gemeente? Waar moeten we dan aandacht aan besteden? Wat zijn de uitdagingen waar ze voor komen te staan?
Samenwerking met migrantenkerken: hoe kunnen we samenwerken en van elkaar leren?
Cultuurverschillen onder migranten: de uitdagingen die iemand ervaart als immigrant uit een land als bijvoorbeeld Pakistan in het leven in Europa, waar de uitdagingen materialisme en secularisatie zijn.